Gezondheidsrace Laarbeek 3.0

Zeven enthousiaste verenigingen deden mee aan de Gezondheidsrace Laarbeek 3.0. De clubs zetten zich in voor nieuwe activiteiten, samenwerking, gezelligheid en probeerden mensen in beweging te brengen. Alle deelnemers organiseerden een activiteit, waaraan alle inwoners mee mochten doen. Daarnaast leerden de clubs elkaar ook beter leren kennen.
De verenigingen hebben elkaars activiteiten onderling beoordeeld. Op 29 juni 2019 werd de Gezondheidsrace 3.0 afgesloten en is de winnaar bekend gemaakt: tafeltennisvereniging ATTC’77. Van harte gefeliciteerd! De 2e plek was voor Harmonie St. Caecilia en de 3e voor Running Team Laarbeek.

Deelnemers 2018-2019
  • RKVV ELI
  • ATTC ‘77
  • Sparta ‘25
  • Badmintonclub Lieshout
  • Zonnebloem afdeling Mariahout
  • Harmonie St. Caecilia
  • Runningteam Laarbeek

In de Gezondheidsrace Laarbeek 3.0 gaan zeven verenigingen de uitdaging aan om mensen bewust te maken van een gezonde leefstijl. De clubs zijn ingedeeld in twee poules en organiseren allemaal een activiteit waar inwoners uit Laarbeek aan mee kunnen doen. Daarnaast zullen de clubs ook elkaar beter leren kennen.

Wie krijgt mensen op de been, durft grenzen te verleggen en weet op originele wijze te verrassen…?
Iedereen is welkom om aan de Laarbeekactiviteiten deel te nemen!

‘De Gezondheidsrace 2.0 heeft de kracht en de diversiteit van verenigingen laten zien. Ook nu is er volop enthousiasme om de strijd, maar zeker ook de samenwerking, met elkaar aan te gaan’

Joan Briels, Wethouder Volksgezondheid

Bekijk het overzicht en de foto’s van de gezondheidsrace!

Activiteiten in beeld!

Ondersteuning

Het projectteam bestaan uit oud-deelnemers van voorgaande edities. Zij trekken de kar voor de nieuwe gezondheidsrace en worden daarbij ondersteund door ViERBINDEN, GGD Brabant Zuidoost en gemeente Laarbeek. Bekijk hier de contactgegevens van het projectteam.

De teams krijgen een startbedrag van € 250,- en verdienen op verschillende manieren een geldbedrag bij elkaar. Afhankelijk van de einduitslag kan een club in totaal minimaal € 800 en maximaal € 1.200,- verdienen.

De teams kunnen voor een bepaalde oplage drukwerk laten printen bij de gemeente. De publiciteit en promotie doen de vereniging voor het belangrijkste deel zelf.

Vorige edities

Op 11 januari heeft wethouder Briels het startschot gegeven voor de Gezondheidsrace 2014.
Deelnemende  teams: Beek en Donk 1 (The Shooters), Beek en Donk 2 (Di-eAt team), Aarle-Rixtel (Gezond Bezig) en Lieshout/Mariahout (Puur Groen).

Elk kwartaal kregen de teams drie thema’s, bijvoorbeeld ‘gezond en gezellig gaan goed samen’, ‘Stimuleer het buitenspelen’ en ‘Gezond hoeft niet duur te zijn’.

Nieuw in 2014
Nieuw was het ‘spaarsysteem’. Elk teamlid ontving maandelijks waardebonnen, ‘Gezonde Vijfjes’ genaamd. Deze konden ingeleverd worden voor gezonde producten bij aangesloten ondernemers in Laarbeek. Zo hadden ook lokale ondernemers baat bij het project. Vreder werd er ondersteuning geboden in de vorm van lezingen door diëtiste Carli vd Waarsenburg en fysiotherapeute/bewegingswetenschapper Elise Bruurs. Daarnaast konden teamleden meedoen aan een shuttlerun.

In december 2014 was de afsluiting van de 3e editie, wederom werd er door de GGD ZO-Brabant een gezondheidsambassadeur gekozen, dit keer viel de eer aan Andre Bergman.

Het winnende team ‘The Shooters’ heeft het prijzengeld van € 1.000,- overhandigd aan IVN Laarbeek. Zij hebben het geld besteed aan de overkapping in de IVN-tuin, bedoeld voor natuureducatie.

De tweede editie van de Gezondheidsrace Laarbeek startte op 1 oktober 2011. Wethouder Briels verzorgde de aftrap in het Buurthuis Mariahout. Alle deelnemers, professionals, sportscholen, de jury en de organisatie werden voorgesteld.Ook in dit jaar waren er vier teams van twaalf enthousiaste inwoners, die opnieuw de strijd met elkaar aangingen om de titel ‘Fitste kern van Laarbeek’. De thema’s ‘Gezond en Gezellig’, ‘Eten en Drinken’ en ‘Sport en Beweging’ liepen als leidraad door het programma.

In juni 2012 werd de tweede editie van de Gezondheidsrace afgesloten. In de wedstrijdperiode hebben de teams meer dan honderd activiteiten georganiseerd, van zeer diverse aard. Deze activiteiten hebben samen ruim 13.350 deelnemers getrokken! In deze editie benoemde de GGD Brabant Zuidoost de eerste gezondheidsambassadeur, de heer Jan Dekkers.

Het winnende team uit Beek en Donk heeft hun prijs geschonken aan de gemeenschap door het realiseren van een fruittuin met vijf zitappeltjes en een grote picknicktafel naast het Ontmoetingscentrum.

De Gezondheidsrace is een feit in Laarbeek. Initiatiefnemers Jan Dekkers en Henrie Bouwmans startte op 16 januari 2010 de 1e editie tijdens een gezondheidsmarkt in Lieshout. Uit alle kernen van Laarbeek (Beek en Donk, Lieshout, Aarle-Rixtel en Mariahout) was er een team gevormd van 12 personen. Een jaar lang hebben ze gestreden om de fitste kern van Laarbeek te worden. Tijdens de finale op 18 december werd duidelijk dat team Mariahout met de winst aan de haal ging. Het prijzengeld werd door het team besteed aan het realiseren van een trimbaan in bossen van Mariahout. Met behulp van vele sponsors en vrijwilligers wisten ze hier een prachtige voorziening van te maken, waar dagelijks veel mensen trimmen of wandelen.

Over de Gezondheidsrace

De Gezondheidsrace Laarbeek – door inwoners zelf bedacht – heeft tot doel om inwoners uit Laarbeek bewust te maken en te stimuleren  tot een gezonde leefstijl. Aandacht voor sporten en bewegen, gezonde voeding, en je mentaal en sociaal goed voelen. In de eerste drie edities werd per dorp een team gevormd met circa tien mensen. Zij werkten aan een persoonlijk gezondheidsdoel en organiseerden activiteiten voor inwoners. De strijd ging om de titel ‘Fitste kern van Laarbeek’. De eer ging naar Mariahout en twee keer naar Beek en Donk. In april 2016 is de nieuwe Gezondheidsrace Laarbeek 2.0 van start gegaan.

Ook een Gezondheidsrace in uw gemeente of organisatie?

De Gezondheidsrace is om meerdere redenen een bijzonder project. Het is een project vóór en dóór burgers. Een organisatie onder leiding van de gemeente houdt zich op de achtergrond bezig met de randvoorwaarden van het project. Het zijn de inwoners die bepalen en invulling geven aan het begrip ‘gezondheid’. Een dergelijke constructie is op het terrein van de gezondheidsbevordering redelijk uniek.

Dankzij een subsidie van ZonMw is de Gezondheidsrace sinds 2013 overdraagbaar. In het Draaiboek Gezondheidsrace Handreiking voor gezondheidsbevordering vanuit burgerinitiatief wordt aangegeven wat er nodig is om een Gezondheidsrace te organiseren. Wilt u meer weten over de resultaten van de Gezondheidsrace 2010-2012, bekijk dan de Samenvatting resultaten Gezondheidsrace 2010-2012 .